40 kusov Lístkové cesto- 600 g Cesto preložíme, rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na dva pláty. Potom ich dáme na suchý plech, popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 250°C do svetlohnedej farby. Žĺtkový krém: Kryštálový cukor- 70 g Vanilínový cukor- pol balíčka Žĺtky- 2 ks Mlieko- 0,5 l Krémový prášok- 70 g Postup: Z kryštálového a vanilínového cukru, žĺtka, mlieka a krémového prášku uvaríme hustý žĺtkový krém. Ihneď do horúceho vmiešame tuhý bielkový sneh a za horúca rozotrieme na pripravený upečený lístkový plát. Necháme stuhnúť(najvhodnejšie pripraviť deň vopred). Čas Varenie- 10 min. Miešanie bielkov (sneh)- 3 min. Tuhnutie- 3 hod. alebo deň vopred Bielkový sneh: Bielky- 80 g Kryštálový cukor- 80 g Vyšlaháme tuhý sneh. Dohotovenie: Smotana na šlahanie- 400 g Čokoláda- 100 g Práškový cukor- 50 g Stužený tuk Cera- 30 g Vyšlaháme na šľahačku a rozotrieme na vychladnutý stuhnutý žĺtkový krém. Priložíme druhý lístkový plát a potrieme tenkou vrstvou čokolády. Opatrne pokrájame na kocky. Čas Rozotieranie- 20 min. Lístkové cesto - 1 kg Hladká múka špeciál - 380 g Polohrubá múka - 70 g Margarín (stolový) - 350 g Soľ - 3g (štipka) Žĺtok - 1 ks Ocot - 7 g (malá lyžička) Voda - 170 g Postup: Margarín nastrúhame a premiešame s 3 polievkovými lyžicami múky, vytvarujeme kocku. Ostatné suroviny- hl. múku, polohrubú, soľ... premiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto (odliepa sa od varechy a misky), dosku pomúčime a vodové cesto upravíme do bochníka, zľahka posekáme nožom tak, aby zostali ryhy. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 10 min. odležať. Potom rozvaľkáme do štvorca (stred hrubší), položíme tukové cesto, rohy preložíme a zabalíme. Rozvaľkáme a prekladáme na 3 alebo 4 časti. Medzi opakovaným prekladaním necháme odležať 15 min. Prebytočnú múku oprášime metličkou. Rada: Pri vaľkaní nesmieme cesto roztrhnúť! Cesto uchováme v chladničke zabalené do mikroténu, aby nevysychalo. Postup prekladania lístkového cesta: 1. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a preložíme z obidvoch strán do stredu. 2. Vzniknutý obdĺžnik preložíme na polovicu. 3. Nakoniec ho ešte raz preložíme na tretiny. |
SPÄŤ |
|
|