Francúzske kocky
40 kusov

Lístkové cesto- 600 g
Cesto preložíme, rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na dva pláty. Potom ich dáme na suchý plech, popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 250°C do svetlohnedej farby.

Žĺtkový krém:
Kryštálový cukor- 70 g
Vanilínový cukor- pol balíčka
Žĺtky- 2 ks
Mlieko- 0,5 l
Krémový prášok- 70 g

Postup:
Z kryštálového a vanilínového cukru, žĺtka, mlieka a krémového prášku uvaríme hustý žĺtkový krém. Ihneď do horúceho vmiešame tuhý bielkový sneh a za horúca rozotrieme na pripravený upečený lístkový plát. Necháme stuhnúť(najvhodnejšie pripraviť deň vopred).

Čas
Varenie- 10 min.
Miešanie bielkov (sneh)- 3 min.
Tuhnutie- 3 hod. alebo deň vopred

Bielkový sneh:
Bielky- 80 g
Kryštálový cukor- 80 g

Vyšlaháme tuhý sneh.

Dohotovenie:
Smotana na šlahanie- 400 g
Čokoláda- 100 g
Práškový cukor- 50 g
Stužený tuk Cera- 30 g

Vyšlaháme na šľahačku a rozotrieme na vychladnutý stuhnutý žĺtkový krém. Priložíme druhý lístkový plát a potrieme tenkou vrstvou čokolády. Opatrne pokrájame na kocky.

Čas
Rozotieranie- 20 min.

Lístkové cesto - 1 kg
Hladká múka špeciál - 380 g
Polohrubá múka - 70 g
Margarín (stolový) - 350 g
Soľ - 3g (štipka)
Žĺtok - 1 ks
Ocot - 7 g (malá lyžička)
Voda - 170 g

Postup:
Margarín nastrúhame a premiešame s 3 polievkovými lyžicami múky, vytvarujeme kocku. Ostatné suroviny- hl. múku, polohrubú, soľ... premiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto (odliepa sa od varechy a misky), dosku pomúčime a vodové cesto upravíme do bochníka, zľahka posekáme nožom tak, aby zostali ryhy. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 10 min. odležať. Potom rozvaľkáme do štvorca (stred hrubší), položíme tukové cesto, rohy preložíme a zabalíme. Rozvaľkáme a prekladáme na 3 alebo 4 časti. Medzi opakovaným prekladaním necháme odležať 15 min. Prebytočnú múku oprášime metličkou.

Rada:
Pri vaľkaní nesmieme cesto roztrhnúť! Cesto uchováme v chladničke zabalené do mikroténu, aby nevysychalo.

Postup prekladania lístkového cesta:
1. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a preložíme z obidvoch strán do stredu.
2. Vzniknutý obdĺžnik preložíme na polovicu.
3. Nakoniec ho ešte raz preložíme na tretiny.

SPÄŤ